Witam!
Korzystam z internetu z lokalnej sieci z IP 192.168.1.*
Udostepnilem swoje polaczenie internetowe koledze (druga siecowka... wszystko po kablu)
Wyczytalem na necie jak skonfigurowac wszystko zeby ladnie dzialalo.. i tak :
Glowna siec to adresy 192.168.1.*
a ta mala siec miedzy moim i kolegi komputerem to 192.168.0.*
Pytanie : czy jest mozliwe zeby komputer kolegi 'widzal' komputery z glownej sieci?
Wiem ze adresy sa inne i dlatego sie nie widza.. jest ta sama grupa robocza wiec na moim komputerze widze wszytkie komputery.. a kumpel tylko siebie i mnie.
Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam
Udostepnianie internetu i dostep do sieci
Re: Udostepnianie internetu i dostep do sieci
Kumpel tak samo jak ty musi sobie kupić 2 sieciówkę, albo musi swoją przestawić na adres 192.168.1.* (lepsze rozwiązanie).
po co kumplowi druga siecowka?
gdy przestawiam sieciowke kumpla na ten sam adres co glowna siec to nie ma internetu
podkreslam ze nie ma problemu z udostepnianiem internetu.. tylko ze mi chodzi zeby komputery sie widzialy.. mozliwe ze nie da sie tego skonfigurowac.. ale wolal bym byc pewny Wink
pozdrawiam
gdy przestawiam sieciowke kumpla na ten sam adres co glowna siec to nie ma internetu
podkreslam ze nie ma problemu z udostepnianiem internetu.. tylko ze mi chodzi zeby komputery sie widzialy.. mozliwe ze nie da sie tego skonfigurowac.. ale wolal bym byc pewny Wink
pozdrawiam
- GreenHornet
Powinien być internet, pod warunkiem, że bramę domyślną kumpel ma ustawioną na twoje IP. (No i rzecz jasna ty udostępniasz internet, co jest już zrobione)