Jak rozpoznać religię prawdziwą?

Awatar użytkownika
Dragon

Re: Jak rozpoznać religię prawdziwą?

Post autor: Dragon » ndz gru 06, 2020 4:56 am

Wiara bez dowodów to łatwowierność...
Taka definicje wiary wymyślili ludzie, którzy nie są w stanie udowodnić tego w co wierzą.
Religia powinna opierać sie na dowodach. Jest to taka część zycia, która wymaga sporych inwestycji i poświęceń, więc opieranie jej wyłącznie na nieudowodnionej hipotezie wydaje mi sie ryzykowne; a co najmniej bezuzyteczne.

Awatar użytkownika
BinioBill

Post autor: BinioBill » ndz gru 06, 2020 9:51 am

Sprawdz w slowniku znaczenie slowa wiara...

A podrugie przez takie cos jak dla mnie osobiscie kosciol katolicki wymyslil bezsensowne dogmaty w sytylu ze Maryja byla zawsze dziwica... kuplty swiety nic nie ma napisanego w bibli by sie modlic do swietych a raczej jest napisane nie bedziesz mial innych bogow...
Podpisu brak.

Awatar użytkownika
Niezawodny

Post autor: Niezawodny » ndz gru 06, 2020 11:15 am

Rozmawiamy tutaj na temat religi, więc nie wiem dlaczego mam sie opierać na definicji słownikowej, tym bardziej, że chyba wyraznie napisałem, kto ta definicje wymyslił...

Moja definicja wiary oparta jest na Biblii - 11 rozdział listu do Hebrajczyków - zachęcam do przeczytania. Wynika z niej wyraznie, że nie ma nic wspólnego z "brakiem dowodów", a wręcz przeciwnie, to na nich jest oparta.
The man who is swimming against the stream knows the strength of it.

Awatar użytkownika
Javelin

Post autor: Javelin » ndz gru 06, 2020 12:43 pm

Oczywiście dowody wiary, to nie dowody w naukowym znaczeniu tego słowa. Jednak podstawy wiary religijnej muszą być nieco inne, niż bezkrytyczne branie wszystkiego, o czym się słyszy, do serca. Taka wiara, to rzeczywiście jedynie łatwowierność.
Nie ma dobrych kierowców, są tylko tacy, którzy zawsze wracają do domu.

Awatar użytkownika
Kruger

Post autor: Kruger » ndz gru 06, 2020 5:39 pm

A jak określić prawdziwość religii? Ilością wyznawców? Zasięgiem geograficznym? Czasem trwania kultu? Mogliby wygrać ten ranking kolesie z panteonu egipskiego niechcący...
Religia jest prawdziwa dla tego, który wierzy. Dla reszty jest etapem w ewoluowaniu i rozwoju homo sapiens.

Awatar użytkownika
Scytian

Post autor: Scytian » ndz gru 06, 2020 9:20 pm

Nie jest etapem, gdyż towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów aż do dziś. Religijność jest elementem nie tylko ludzkiej kultury, ale i natury. Właściwie od kiedy człowiek zaczął zostawiać ślady swojej działalności, jakieś prymitywne narzędzia, zaczął również zostawiać ślady swojej religijności.

Awatar użytkownika
Stefan

Post autor: Stefan » ndz gru 06, 2020 11:18 pm

Dlatego nie ma "jedynej prawdziwej religii". Są tylko różne wierzenia, pod różnymi szerokościami geograficznymi naywane wiara, kultem, etc
Zaiste, chciałoby się powiedzieć,że ludzie są diabłami na ziemi,a zwierzęta dręczonymi przez nich duszami.

Awatar użytkownika
Kruger

Post autor: Kruger » pn gru 07, 2020 5:00 am

Wszystkie religie są tak samo ważne, a Bóg jest jeden tylko się inaczej nazywa w różnych kulturach: Bóg, God, Allach, Budda. A te wszystkie religie są dostowane do warunków geograficznych tak jak np. niedźwiedzie polarne się dostosowały do życia na Grenlandii, żubry w lesie, wielbłądy na pustyni itp.

Awatar użytkownika
Niven

Post autor: Niven » pn gru 07, 2020 10:31 am

Też uważam, że tak naprawdę wszyscy wierzymy w tego samego Boga, tyle, że odchodząc od źródła wiary, przypisujemy Bogu różne cechy. A co jest tym prawdziwym źródłem wiary, to także kwestia wiary

Awatar użytkownika
revolta

Post autor: revolta » pn gru 07, 2020 12:41 pm

Budda akurat nigdy nie był uznawany za boga. Oświeciło go i tyle

ODPOWIEDZ