Czy Niemcy mogli wygrac IIWS?

Czyli dyskusje o czasach minionych.
Awatar użytkownika
Nocturne

Re: Czy Niemcy mogli wygrac IIWS?

Post autor: Nocturne » sob gru 05, 2020 2:58 pm

Niemcy mieli jednak jakieś szanse na wygranie wojny, mozna się spierać czy gdyby jednak udało im sie zniszczyć brytyjskire lotnictwo, czy gdyby wojnę ze ZSRR zaczęli miesiąc wcześniej ale jednak jakies chociaż z pewnością niewielkie szanse mieli.
Czy to samo mozna powiedziec o japończykach i ich szansach w wojnie z USA?
Zakladając że w Pearl harbour niszczą dokladnie wszystkie przebywajace tam okręty lacznie z lotniskowcami, zdobywają Hawaje , następnie Australię, to do pokonania Stanow jeszcze naprawdę daleka droga.

Awatar użytkownika
Bildad

Post autor: Bildad » sob gru 05, 2020 4:12 pm

zawsze się zastanawiałem, dlaczego japończycy zaatakowali stany, a nie ZSRR...
myślę, że ZSRR wzięte na dwa fronty - miałoby niewielkie szanse na przetrwanie.

jeśli chodzi o niemców i dostęp do surowców (w tym paliw) - rozwiązania były wg mnie dwa - albo punktowe uderzenie na złoża radzieckie, albo wsparcie rommla i uderzenia na złoża afrykańskie.

blokada wlk. brytanii - jesteście pewni, że nie była możliwa? pamiętajcie, że niemcy mieli jednak trochę rezerw, których nie wykorzystali, albo zmarnowali głupio. wiem, że u-bootwaffe zrobiło się w pewnym momencie za słabe - ale wyobraźcie sobie scenariusz, w którym wilcze stado składałoby się z kilkunastu u-bootów plus np. tripitz, scharnhorst, giesenau czy bismarck. w każdym razie - współpraca marynarki nawodnej z podwodną. plus operujące nad kanałem lotnictwo. po zajęciu norwegii - również stamtąd.

Awatar użytkownika
DrPepper

Post autor: DrPepper » sob gru 05, 2020 6:04 pm

Dlaczego Japończycy zaatakowali USA, a nie ROsję? Bo ZSRR do wojny się z nimi nie paliła nie była dla Japonii zagrożeniem. A amerykańska blokada morska i embargo na ropę naftową po prostu zmusiło Japończyków do ataku.

Czy Niecy mogły wygrać? Nie. Nie mogły. Z bardzo prostego powodu. Nawet gdyby latem/jesienią 1940 roku uporały się z Wielką Brytania, to Churchill prowadziłby wojnę dalej. A za plecami Hitler miał Stalina, który uderzyłby latem 1941. I byłaby Barbarossa w drugą stronę.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika
Stefan

Post autor: Stefan » sob gru 05, 2020 8:59 pm

Niemcy mogli wygrac ale nie mieli sojusznikow.
ZSRR chcial sam wladac Europą
Japończycy prowadzili swoją wojne
Wlosi zamiast pomóc to sami potrzebowali ciągle pomocy
a cala reszta naprawde malo się liczyła.
Zaiste, chciałoby się powiedzieć,że ludzie są diabłami na ziemi,a zwierzęta dręczonymi przez nich duszami.

Awatar użytkownika
revolta

Post autor: revolta » ndz gru 06, 2020 12:06 am

myślę, że niemcy mogli wygrać. zabrakło długofalowego planowania, ze szczególnym uwzględnieniem surowców i ludzi. bo akurat w przeciwieństwie do ZSRR - ludzi w niemczech nie było tak znowu "mnoga". zamiast ładować się w walki na froncie o długości kilku tysięcy kilometrów - być może można było zastosować bardziej "chirurgiczną" taktykę?

Japończycy i owszem - prowadzili swoją wojnę. tyle, że nawet tą swoją wojną - mogli niemcom pomóc. chociażby wiążąc amerykanów w działaniach na pacyfiku. i co? i (przepraszam) dupa. blada i z warkoczami...

ODPOWIEDZ