Poezja Spiewana

Dział muzyczny
Awatar użytkownika
Niezawodny

Poezja Spiewana

Post autor: Niezawodny » pt gru 04, 2020 10:57 am

Jak w temacie.

Pamietam czasy spiewnikowe, kiedy rzadzil SDM (Stare Dobre Malzenstwo) i Kaczmarski. Gralo sie przy ogniskach i spiewalo o Katarzynie, czy o 4-tej nad ranem...

Turnau nie nadaje sie do zagrania przy ognisku, ale posluchac z mozna. Calkiem przyjemna muzyczka.

Przepraszam, ze tak skromnie w notce zalozycielskiej ale nie mam wyjatkowo weny. Moze wy macie?

PS: Nadal nie wiem jak Myszkowski to robi, ze jednoczesnie gra i spiewa. Ja nie potrafie.
The man who is swimming against the stream knows the strength of it.

Awatar użytkownika
DrPepper

Re: Poezja Spiewana

Post autor: DrPepper » pt gru 04, 2020 12:12 pm

.... ja kojarze tylko Marka Grechute
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika
Doneq

Post autor: Doneq » pt gru 04, 2020 3:04 pm

a kojarzysz choć trochę Zespół Reprezentacyjny (ale, nie ten Wojska Polskiego), Krystynę Jandę, Piotra Machalicę, Celińską, Opanie, Bajora, ...

Awatar użytkownika
Niven

Post autor: Niven » pt gru 04, 2020 6:34 pm

Agnieszka Osiecka
Wojciech Młynarski

a oprocz tego:

Lech Janerka, VooVoo ( Waglewski), Raz, Dwa, Trzy (Nowak)....

Awatar użytkownika
Keisy

Post autor: Keisy » pt gru 04, 2020 10:20 pm

Przede wszystkim Antonina Krzysztoń - rewelacyjna płyta "Dwa księżyce", nagrała też m.in. płytę "Takie moje wędrowanie" z muzykami Voo Voo jako zespołem towarzyszącym - stąd pochodzi najbardziej znany Jej utwór - "Perłowa łódź" - zwycięzca Muzycznej Jedynki w 1993 r.

Poza tym z tej szufladki lubię też Grechutę, Demarczyk, Turnaua oraz... jedną płytę SDM - "Miejska strona księżyca"... pozostałe dzieła tych ostatnich wolę śpiewać przy gitarze na ognisku, niż słuchac z samograja. Podoba mi się też wiele pojedynczych utworów innych, często mniej znanych wykonawców.
Unregistered

Awatar użytkownika
Scytian

Post autor: Scytian » sob gru 05, 2020 2:42 am

To co śpiewa obywatel Grechut ( no przecież chłop nie może się nazywać Grechuta, no nie?) tez mi się podobuje. A co tam. Raz się mogę przyznać.

Awatar użytkownika
Dragon

Post autor: Dragon » sob gru 05, 2020 5:33 am

Antonina Krzyszton to muzyka inspirowana religia chrzescijanska i w tym duchu... Sam nigdy bym siebie nie posadzil o sluchanie Antoniny, ale jakis czas temu dopadlem taka plyte ambientowa, pojecia nie mam jaki tytul. Ale mozliwe ze Dwa Ksiezyce.

Awatar użytkownika
Denim

Post autor: Denim » sob gru 05, 2020 8:39 am

Z poezji śpiewanej to głównie Kaczmarski i Gintrowski. Polecam również dokonania trio Kaczmarski, Gintrowski, Łapiński - szczególnie Sarmatię i Wojnę postu z karnawałem. SDM ciekawe, ale nigdy się jakoś nie zachwyciłem.
Z poezji śpiewanej obcojęzycznej to Okudżawa i Wysocki.

ODPOWIEDZ