Bitwy, których nie było...
Re: Bitwy, których nie było...
Cos mi chodzi po glowie, ze gdzies czytalem o takim scenariuszu zdarzen - Niemcy oslabieni po oblezeniu Glogowa, parli dalej, doszli do Wroclawia i zaczeli go oblegac. Wojska Boleslawa stosujac taktyke partyzancka ciagle Niemcow atakowaly i po jednym z takich atakow w pogon zostal wyslany wydzielony oddzial, ktory zostal wyciety w pien przez Polakow. Ot i cala bitwa.
Niby nic, ale przeciez pod Plowcami tez chyba tylko tylnia straz wycieto.
Niby nic, ale przeciez pod Plowcami tez chyba tylko tylnia straz wycieto.
Moze rzeczywiscie byla to lokalna potyczka, ktora pozniej Kadlubek rozdmuchal do wielkiej bitwy?
U Galla Anonima jedynie jest taki kawalek:
...cesarz podstąpił pod miasto Wrocław, gdzie jednak nic więcej nie zyskał, jak [tylko] trupy na miejsce żywych...
...cesarz podstąpił pod miasto Wrocław, gdzie jednak nic więcej nie zyskał, jak [tylko] trupy na miejsce żywych...
sądząc po użytej liczbie mnogiej "trupy" były co najmniej dwa. chyba, że w grę wchodzi konny wraz z "pojazdem"
a tak serio - za choinkę nie pamiętam, gdzie - ale czytałem na ten temat znacznie obszerniejszy artykuł, w którym autor dość mocno umotywował tezę, jakoby żadnej bitwy nie było. w tym argumentami natury archeologicznej.
a tak serio - za choinkę nie pamiętam, gdzie - ale czytałem na ten temat znacznie obszerniejszy artykuł, w którym autor dość mocno umotywował tezę, jakoby żadnej bitwy nie było. w tym argumentami natury archeologicznej.
sądząc po użytej liczbie mnogiej "trupy" były co najmniej dwa. chyba, że w grę wchodzi konny wraz z "pojazdem"
To, że nie było bitwy na Psim POlu, wydaje się być rzeczywiście logicznie umotywowane. Trudnije mi uwierzyć, że nie było bitwy pod Legnicą - a i takie opracowania czytałem i to całkiem poważne.
- GreenHornet
A nie wydaje Wam sie że wymyslenie bitwy tak po prostu z nikąd nie jest takie proste...? Przecież Kadłubek pisał w zasadzie o swoich czasach - zyli ludzie którzy znali prawdę, mogli by go skompromitować, zniszczyć, a wrogów pewnie mu nie brakowało....
Nawet wtedy bitwy były zasadniczo dosyć sporym i głośnym wydarzeniem, w którym brało udział sporo chlopa, z politycznymi konsekwencjami.
Nie wydaje mi się aby wyssanie bitwy z palca w jego przypadku było takie proste....
Nawet wtedy bitwy były zasadniczo dosyć sporym i głośnym wydarzeniem, w którym brało udział sporo chlopa, z politycznymi konsekwencjami.
Nie wydaje mi się aby wyssanie bitwy z palca w jego przypadku było takie proste....
no właśnie niekoniecznie. Psie pole to 1109 rok. Kadłubek pisał swoją kronikę 150 lat później. To Gall żył w czasach Krzywoustego - a u niego o tej bitwie cicho...
Podpisu brak.
No 150 to lekka przesada... Kadłubek pisał w latach 1190-1205 a więc niecałe 100 lat. Jest to okres stosunkowo świeży - zasadniczo żyją jeszcze ludzie, których znają te czasy z bezpośrednich opowiadań ojców i dziadków - ryzyko sprawdzenia danych, ze tak powiem, jest dosyć spore.
Poza tym pozostaje sprawa motywu. Po co Kadłubek miały to robić?
Ryzyko duże - zysk niewiadomy...
Poza tym pozostaje sprawa motywu. Po co Kadłubek miały to robić?
Ryzyko duże - zysk niewiadomy...
ryzyko prawie żadne. nie przykładaj do tamtych czasów dzisiejszej miary.
pamiętaj o znacznie krótszej średniej życia (100 lat w XII w. to jakieś 3-4 pokolenia), analfabetyźmie (o ile można to tak określić) i kilku innych rzeczach, że o życzeniu władcy, coby mu doprawić jedno zwycięstwo nie wspomnę.... mam właśnie przed sobą taką wydaną w 1943 roku książeczkę pt. "Deutsches Osten - Land der Zukunft", w której to znaleźć można m.in. opisy dotyczące odwiecznej niemieckości Krakowa, Poznania i Gniezna. a tu ryzyko sprawdzenia danych było wielokrotnie większe...
poza tym - w wypadku psiego pola chyba nie bardzo jest o czym dyskutować - dość mocno zostało udowodnione, że bitwy nie było. również na podstawie kronik niemieckich i wykopalisk archeologicznych.
pamiętaj o znacznie krótszej średniej życia (100 lat w XII w. to jakieś 3-4 pokolenia), analfabetyźmie (o ile można to tak określić) i kilku innych rzeczach, że o życzeniu władcy, coby mu doprawić jedno zwycięstwo nie wspomnę.... mam właśnie przed sobą taką wydaną w 1943 roku książeczkę pt. "Deutsches Osten - Land der Zukunft", w której to znaleźć można m.in. opisy dotyczące odwiecznej niemieckości Krakowa, Poznania i Gniezna. a tu ryzyko sprawdzenia danych było wielokrotnie większe...
poza tym - w wypadku psiego pola chyba nie bardzo jest o czym dyskutować - dość mocno zostało udowodnione, że bitwy nie było. również na podstawie kronik niemieckich i wykopalisk archeologicznych.