VLAN i podział łącza

O komputerach i nie tylko.
Awatar użytkownika
Stefan

VLAN i podział łącza

Post autor: Stefan » pt wrz 25, 2020 8:21 am

Witam, chcę podzielić łącze przez kabel na 2 komputery. Zaktualizowałem sobie firmware w routerze Pirelli DRG A226G i teoretycznie mogę teraz ustawić WAN na pierwszym porcie switch-owym routera(taka nowa funkcjonalność). ISP to lokalny osiedlowy dostawca, do mieszkania dochodzi mi RJ-45, filtrowanie po MAC, statyczne IP. Proszę o pomoc jak to skonfigurować, bo w tej chwili kabelek od dostawcy mam wpięty do routera i jeśli dobrze rozumuję to działa on teraz jako switch? bo gdy próbuję wejść na defaultową stronkę routera to wczytuje mi stronę główną mojego ISP - niestety ja nie wiedzieć czemu?Smile Na routerze jeszcze nie zmieniałem MAC-a na tego z sieciówki. Poza tym gdy zrobiłem ten upgrade żebym mógł podłączyć WAN na port switch-owy to pojawiły mi się w konfiguracji routera VLAN(czy to coś pomoże?). Na router mogę się dostać tylko po zresetowaniu go i odłączeniu kabelka od ISP, na kompie mam ustawione wszystko z DHCP. Trzeba wydzielić jakieś podsieci?, nie orientuję się dobrze w sieciach, więc proszę o pomoc.
Zaiste, chciałoby się powiedzieć,że ludzie są diabłami na ziemi,a zwierzęta dręczonymi przez nich duszami.

Awatar użytkownika
Niezawodny

Re: VLAN i podział łącza

Post autor: Niezawodny » pt wrz 25, 2020 11:04 am

hej! spróbuję coś podpowiedzieć korzystając z mojej wiedzy nabytej na kursie cisco.. ale oczywiście mogę się mylić więc w razie czego niech ktoś bardziej doświadczony mnie poprawi Wink

zasadnicza rzecz moim zdaniem jest taka aby nadać routerowi adres MAC na ten jaki masz w kompie - zakładam że masz internet podłączając RJ45 bezpośrednio do kompa? Jeśli tak to adres MAC tego kompa przypisz na routerze, wpisz mu też ten stały adres ip.. myślę że to powinno wystarczyć, żadne vlany Ci są niepotrzebne chyba że robisz sieć w jakiejś sporej firmie i zależy Ci na pooddzielaniu pakietów użytkowników różnej rangi, ale to się raczej na switchach robi a nie routerach.. takie "domowe" routery chyba same tworzą sobie podsieć i generują ip dla podłączających się kompów (tak z tego co mi się wydaje jest przy połączeniu wifi).. no nic, zmień ten MAC i nadaj właściwy IP i daj znać
The man who is swimming against the stream knows the strength of it.

ODPOWIEDZ