Do Ulissesa podchodziłem trzy razy, ale za trzecim przebiłem się.
Do Krzyżaków podchodziłem cztery razy... i zawsze grzęzłem na drugim tomie.
Książki nie do "przebrnięcia"
Re: Książki nie do "przebrnięcia"
"Granica" do przebrnięcia, ale nie skończyłem, dość czytania nudów, jak uznam, że coś straciłem to wrócę.
Póki co lista ksiązek zaczętych i nie skończonych to:
"Cierpienia młodego Wertera"
"Chłopi"
"Granica"
Poza tym, to wiem, że nie przeżyłbym "Nad Niemnem". Zero szans.
Póki co lista ksiązek zaczętych i nie skończonych to:
"Cierpienia młodego Wertera"
"Chłopi"
"Granica"
Poza tym, to wiem, że nie przeżyłbym "Nad Niemnem". Zero szans.
Mi się nie udało przebrnąć "Krzyżaków" Sienkiewicza...
Unregistered
Zdecydowanie Placówka ....
Nie ma dobrych kierowców, są tylko tacy, którzy zawsze wracają do domu.
Patrze w ten temat i zastanawiam się czy ktokolwiek ma prawo narzekać na postępujący regres czytelnictwa i piśmiennictwa w Polsce, jeżeli do najgorszych i najcięższych ksiązek jakie człowiek miał w ręce zalicza się przede wszystkim lektury.
Ja nie mówię, że ma być lekko, łatwo i przyjemnie, ale czy tych klasyków to było tylu, ilu palców u obu rąk i wybrać się nic nie dało?
Werterowi powiedziałbym gromkie "bywaj", za niego wrzucił ciekawego "Fausta". Poszerzyłbym Szekspira, który stworzył podwaliny pod światową literaturę. Na dodatek, niedawno podziękowali Gombrowiczowi, a indoktrynujące i wcale nie za specjalnie wzbogacające człowieka "Przedwiośnie" wisi dalej...
Ja nie mówię, że ma być lekko, łatwo i przyjemnie, ale czy tych klasyków to było tylu, ilu palców u obu rąk i wybrać się nic nie dało?
Werterowi powiedziałbym gromkie "bywaj", za niego wrzucił ciekawego "Fausta". Poszerzyłbym Szekspira, który stworzył podwaliny pod światową literaturę. Na dodatek, niedawno podziękowali Gombrowiczowi, a indoktrynujące i wcale nie za specjalnie wzbogacające człowieka "Przedwiośnie" wisi dalej...