100 filmów, które trzeba obejrzeć
100 filmów, które trzeba obejrzeć
Temat poświęcony jest tym filmom, których wkład w światową kinematografię jest bezsprzeczny i niepodważalny. Na początek pięć moich propozycji w kolejności przypadkowej
1. Metropolis - science- fiction Fritza Langa. Ogladając tę historię o mieście z przyszłosci, trudno uwierzyć, ze została nakręcona w 1927 roku! Genialne, porażające dzieło, od którego nie mozna oderwac wzroku.
2. Rękopis znaleziony w Saragossie - Wojciech Jerzy Has i Zbigniew Cybulski, i jeden z najoryginalniejszych polskich i nie tylko polskich filmów. Mówi się, ze Lynch i Jarmusch czerpią z "Pamiętnika" pełnymi garściami w swojej twórczości.
3. Faraon - Kawalerowicz w szczytowej formie, film stawiany jako wzór studentom amerykańskich szkół filmowych. Uniwersalny dramat o władzy, zagrany tak, ze naćpana gwiazdami "Kleopatra" wyglada przy nim jak przedszkolny teatrzyk przy profesjonalnej scenie.
4. Dzisiejsze czasy - Charlie Chaplin z 1936 roku, metaforycznie ukazujacy problemy jednostki, zagubionej w społeczeństwie. Jak wszystkie filmy wielkiego Chaplina - ciagle aktualny.
5. Dziecko Rosemary - mój ukochany film Polańskiego, z genialną muzyką Komedy. Świetne role, swietne zdjęcia i trzymająca w napięciu od poczatku do końca fabuła. I ta niepokojaca atmosfera - cudo!
No to Kinomani - czas na Wasze propozycje
1. Metropolis - science- fiction Fritza Langa. Ogladając tę historię o mieście z przyszłosci, trudno uwierzyć, ze została nakręcona w 1927 roku! Genialne, porażające dzieło, od którego nie mozna oderwac wzroku.
2. Rękopis znaleziony w Saragossie - Wojciech Jerzy Has i Zbigniew Cybulski, i jeden z najoryginalniejszych polskich i nie tylko polskich filmów. Mówi się, ze Lynch i Jarmusch czerpią z "Pamiętnika" pełnymi garściami w swojej twórczości.
3. Faraon - Kawalerowicz w szczytowej formie, film stawiany jako wzór studentom amerykańskich szkół filmowych. Uniwersalny dramat o władzy, zagrany tak, ze naćpana gwiazdami "Kleopatra" wyglada przy nim jak przedszkolny teatrzyk przy profesjonalnej scenie.
4. Dzisiejsze czasy - Charlie Chaplin z 1936 roku, metaforycznie ukazujacy problemy jednostki, zagubionej w społeczeństwie. Jak wszystkie filmy wielkiego Chaplina - ciagle aktualny.
5. Dziecko Rosemary - mój ukochany film Polańskiego, z genialną muzyką Komedy. Świetne role, swietne zdjęcia i trzymająca w napięciu od poczatku do końca fabuła. I ta niepokojaca atmosfera - cudo!
No to Kinomani - czas na Wasze propozycje
Unregistered
Re: 100 filmów, które trzeba obejrzeć
Taksówkarz, Pulp Fiction, Barton Fink, Łowca jeleni, Stowarzyszenie umarłych poetów, Casablanca. Na razie bez uzasadnienia, ponieważ myślę że powinniśmy przyjąć jakąś metodę.
Taka jest moja koncepcja
Taka jest moja koncepcja
Myślę, że "Skazani na Shawshank" załapałby się do pierwszej setki.
To dawaj następne propozycje
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Thelma i Louise, Czas Apokalipsy, a co mi tam - Między słowami, Dziewczyna z perłą
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spi
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spi
z tych już wymienionych to Pulp Fiction, Stowarzyszenie Umarłych Poetów, Łowca Jeleni, no i oczywiście Pamiętnik znaleziony w Saragossie
dodałbym jeszcze tak na szybko Kubricka - może być Lśnienie
na pewno Forman - Lot nad Kukułczym gniazdem, Amadeusz, Hair
przynajmniej z jeden film Alfreda Hitchcocka - np. Północ, Północny Zachód, Psychoza, Ptaki
Bergmana - Siódma Pieczęć
Stone'a - Pluton
Monty Python i Święty Graal
Gwiezdne Wojny (stare)
Blues Brothers
dodałbym jeszcze tak na szybko Kubricka - może być Lśnienie
na pewno Forman - Lot nad Kukułczym gniazdem, Amadeusz, Hair
przynajmniej z jeden film Alfreda Hitchcocka - np. Północ, Północny Zachód, Psychoza, Ptaki
Bergmana - Siódma Pieczęć
Stone'a - Pluton
Monty Python i Święty Graal
Gwiezdne Wojny (stare)
Blues Brothers
"Milczenie owiec", "W paszczy szaleństwa", "Matrix" (mimo wszystko), "Szklana pułapka" (ogólnie), "Dziewiąte wrota", "Dzień świstaka", "Terminator" (oba kultowe). Starczy.
Truposz, Chłopcy z ferajny, Dług, Blues Brothers, Amelia.
Jezu ale Wam to łatwo idzie. Ja tam się muszę zastanowić!
"Wiedźmin" - to powinien obejrzeć każdy zanim się weźmie za kręcenie filmów!