Finlandia 1940

Czyli dyskusje o czasach minionych.
Awatar użytkownika
Waldemar

Finlandia 1940

Post autor: Waldemar » wt sie 25, 2020 10:37 am

W 1940 roku Francja i Anglia przygotowywały się do wsparcia Finlandii w wojnie z ZSRR - między innymi przez wysłanie tm żołnierzy.
Przygotowania były posuniete tak daleko, że 14 marca na BATOREGO w Glasgow zaokrętowano ponad 850 żołnierzy. Wyokrętowano ich 15 marca, bo wcześniej Finlandia podpisała traktat z Rosjanami.
Do wysyłki do Finlandii przygotowywana była m.in. Brygada Podhalańska; mieli też zostać wysłani polscy lotnicy.

Any comments?

Awatar użytkownika
Salin

Re: Finlandia 1940

Post autor: Salin » wt sie 25, 2020 12:37 pm

powiem tylko ze tutaj widać różnicę w podejściu aliantów do wojny - jak biła się Polska z Niemcami to nic nie robili, jak Finowie z Sowietami to przynajmniej planowali
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spi

Awatar użytkownika
Thales

Post autor: Thales » wt sie 25, 2020 4:54 pm

jak biła się polska z niemcami - ogłosili mobilizację. w tym przypadku zrobili właściwie to samo...

850 żołnierzy nie stanowi siły mogącej przeważyć w konflikcie. brygada podhalańska i lotnicy - to już lepiej - ale zauważcie, że to nie brytyjscy żołnierze, ale polscy - przypuszczam, że wysłanie do finlandii polskiego wojska nie byłoby szczególnie ciężkie politycznie (mówię o polityce wewnętrznej) - tak naprawdę byłoby to robienie z siebie bohatera cudzymi rękami...

tak sobie marudzę - bo wiem o tym tyle, co nic... (i nawet nie mogę obiecać, że poczytam - bo siedzę po uhi w węgierskich pojazdach pancernych w czasie bitwy dońskiej...) - ale coś w tym chyba jest...

Awatar użytkownika
Vavin

Post autor: Vavin » wt sie 25, 2020 8:45 pm

O tym, że Alianci planowali operację w Norwegii - wiedziałem nieco wcześniej, ale bez szczegółów. Teraz wiem tylko tyle. co z sieci. Najpierw trochę poguglałem, potem znalazłem na Wikipedii informację, że ekspedycja miała być przykrywką do alianckiej prewencyjnej okupacji północnej Skandynawii - aby pozbawić Niemców dostępu do szwedzkiej rudy.

Trochę jest tutaj: między innymi nieco konkretów o skali zaangazowania i o warunkach:
The Allied plan, approved on February 5th, by the Allied High Command, consisted of 100 000 British and 35 000 French troops to be sent to Narvik, and from there "towards Finland" securing the supply routes along the way. It was hoped that this would eventually bring the two still neutral Nordic countries, Norway and Sweden into the Allied side (by strengthening their positions against Germany).
Many criticized the plan right from the start. The British War Office marked that the allies were totally unprepared for such a venture. Despite many protests, the plan was agreed to be launched on March 20th 1940 if two conditions were met:
1) Finland would plead for help, and
2) Norway and Sweden would grant passage.

Informacja o BATORYM jest przypadkowa (nie mam więcej konkretów), raczej miała na celu wskazanie, że coś faktycznie się działo. .

Awatar użytkownika
GreenHornet

Post autor: GreenHornet » śr sie 26, 2020 12:38 am

bo jak biła się polska z niemcami, to polskie oddziały były w polsce, nie w UK - kogo więc dzielni brytyjczycy z równie dzielnymi francuzami mieli wysłać?

zastanawiające jest dla mnie jedynie to, że tym razem chodziło o wojnę z ZSRR... wg mnie entuzjazm "zachodnich aliantów" powinien teoretycznie być znacznie mniejszy, niż w przypadku niemiec...

Jankiel

Post autor: Jankiel » śr sie 26, 2020 6:17 am

przy okazji - jak liczne były sły Finów?

Awatar użytkownika
revolta

Post autor: revolta » śr sie 26, 2020 11:12 am

Finlandia powołała do służby ok. 600 tys. żołnierzy - z tego straty po wojnie wyniosły 25 - 55 tys. (spory rozrzut wink1.gif ) - sowieci stracili ok 200 tys. ludzi.

Awatar użytkownika
GreenHornet

Post autor: GreenHornet » śr sie 26, 2020 3:26 pm

Z tym, że trzeba pamietać iż chodziło im - ponoć - nie tyle o Finów, co o:
1. wciągnięcie Skandynawii do wojny z Niemcami (poprzez zaangażowanie ich po alianckiej stronie),
2. zabezpueczenie złóż szwedziej rudy.
Tak twierdzą wszystkie stony, które zznalazłem do tej pory. Choć ich za dużo nie przeglądałem.

Jankiel

Post autor: Jankiel » śr sie 26, 2020 8:19 pm

ja spotkałem jeszcze jedną opinię - brzmiącą wg mnie przekonywująco - otóż finlandia bardzo otwarcie sympatyzowała z niemcami - i chodziło o pewien rodzaj "okupacji prewencyjnej"

Awatar użytkownika
Waldemar

Post autor: Waldemar » czw sie 27, 2020 12:10 am

Aliantow przede wszystkim interesowaly szwedzkie zloza rudy. Ladowanie wojsk w Narviku zostalo za pierwszym razem wstrzymane gdyz brytyjczycy uwazali ze wystarczy zaminowac wody przybrzezne Norwegi bedace na trasie niemieckich statkow przewozacych rude. Wznowili plan gdy okazalo sie ze Niemcy koncetruja wojska do udezenia majacego zabezpieczyc transporty rudy zelaza. Finowie byli pretekstem jedynie ... zreszta wedlug mnie zagranie bylo czysto propagandowe bo alianci wciaz nie byli gotowi. Na przyklad Wielka Brytania z zaplanowanych dzial przeciwlotniczych do obrony wyspy miala ledwie tyle by ustawic je przy lotniskach i stacjach radarowych.
Co do wciagniecia skandynawow w wojne z Niemcami to wlasnie miedzy innymi byl jeden z argumentow zawieszenia poczatkowych planow. Alianci obawiali sie ze w wyniku interwencji skandynawowie stana po stronie Niemiec.
Odnosnie strat w wojnie finskiej to:
25tys -> finowie
65tys -> rosjanie (dane podane przez Molotova - czyli zapewne wieksze)

Z ciekawostek to szwecja nawet zgodzila sie na przemarsz wojsk do Finlandi pod warunkiem ze zolnierze beda bez mundurow i odznaczen.

ODPOWIEDZ