1. Mieszko I

Czyli dyskusje o czasach minionych.
Awatar użytkownika
Denim

1. Mieszko I

Post autor: Denim » śr paź 07, 2020 2:44 pm

radycyjnie zaczynam od Mieszka Pierwszego
MIESZKO I (ok. 960-992), z rodu Piastów, pierwszy historyczny władca Polski; władał plemionami słowiańskimi zjednoczonymi pomiędzy Odrą i Wisłą przez plemię Polan z dorzecza Warty. Najważniejsze grody: Gniezno, Poznań, Kraków, Kalisz, Sieradz, Łęczyca, Płock. Aby uniknąć pustoszenia kraju przez Niemców pod pozorem chrystianizacji, Mieszko poślubił chrześcijankę, księżniczkę czeską Dąbrówkę. Sam przyjął wiarę chrześcijańską i zaprowadził ją w Polsce (966), którą oddał pod opiekę papieża (akt zwany 'Dagome iudex'). Zmuszony do przyjęcia zwierzchnictwa niemieckiego, dążył - dla osłabienia wpływów niemieckich - do podtrzymywania dobrych stosunków z sąsiadami. Nie zdołał jednak uniknąć wojny z Czechami o Śląsk, a z Rusinami o Przemyśl, Czerwień i inne grody. Mieszko był znakomitym organizatorem, mądrym i dalekowzrocznym politykiem, przezornym władcą. Zespolił kraj wewnętrznie, podniósł jego znaczenie w Europie.

Awatar użytkownika
Salin

Re: 1. Mieszko I

Post autor: Salin » śr paź 07, 2020 6:51 pm

Encyklopedyczna definicja, nie zachęcająca do dyskutowania. Może jakieś ciekawostki, które nie są powszechnie znane? Taką informację każdy może bez problemu znaleźć....
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spi

Awatar użytkownika
Keisy

Post autor: Keisy » śr paź 07, 2020 11:16 pm

ako ciekawostkę mogę wrzucić tekst Dagome iudex, a co dalej, to się zobaczy

DAGOME IUDEX
Dagome, pan, i Ote, pani i synowie ich Mieszko i Lambert (nie wiem jakiego to plemienia ludzie, sądzę jednak, że to byli Sardyńczycy, ponieważ ci są rządzeni przez czterech "panów") mieli nadać świętemu Piotrowi w całości jedno państwo (civitas), które zwie się Schinesghe [rozumiemy jako Gniezno lub Szczecin] z wszystkimi swymi przynależnościami w tych granicach, jak się zaczyna od pierwszego boku wzdłuż morza [stąd] granicą Prus aż do miejsca, które nazywa się Ruś, a granicą Rusi [dalej] ciągnąc aż do Krakowa i od tego Krakowa aż do rzeki Odry, prosto do miejsca, które nazywa się Alemure [Ołomuniec Morawski lub Morawy], a od tej Alemury aż do ziemi Milczan [plemię łużyckie z grodem Budziszynem] i od granicy Milczan prosto do Odry i stąd idąc wzdłuż rzeki Odry aż do rzeczonego państwa Schinesghe.
Unregistered

Awatar użytkownika
Thales

Post autor: Thales » czw paź 08, 2020 12:31 am

chciałbym poznać poczet książąt Mazowieckich. Jest to temat ciekawy aczkolwiek znależć publikację na ten temat jest bardzo trudno.
Jest to wogóle bardzo ciekawa historia z tym Mazowszem i bardzo mało znana.
Dlaczego ? Przeciez to tez kawał historii.

Awatar użytkownika
serj

Post autor: serj » czw paź 08, 2020 4:32 am

hmmm....myślę, że będę mógł niedługo zaspokoić twoje potrzeby, ponieważ jestem w trakcie zakupu książki na ten (między innymi) temat. Mógłbyś trochę przybliżyć, o których książąt chodzi, bo nie wiem, czy mam wypisać wszystkich, np. z księstwa mazowiecko - kujawskiego, rawskiego etc., czy chodzi tylko o jakichś konkretnych?

ODPOWIEDZ