Wojna francusko - pruska
Wojna francusko - pruska
No właśnie...
Większość interesujących się choć trochę historią wie, że takowa była. Ja też...
ale...
Zacząłem się interesować trochę bardziej - i nigdzie nie mogę znaleźć szczegółów... Geneza, przebieg, uzbrojenie, umundurowanie, skutki polityczne - poza kilkoma rysunkami i zdawkowymi, encyklopedycznymi opisami nie znalazłem nic. Na literaturę też nie mam pomysłów (poza nieśmiertelną "Historią Niemiec", która zresztą też nadmierną szczegółowością nie grzeszy...)
wie ktoś coś więcej?
Większość interesujących się choć trochę historią wie, że takowa była. Ja też...
ale...
Zacząłem się interesować trochę bardziej - i nigdzie nie mogę znaleźć szczegółów... Geneza, przebieg, uzbrojenie, umundurowanie, skutki polityczne - poza kilkoma rysunkami i zdawkowymi, encyklopedycznymi opisami nie znalazłem nic. Na literaturę też nie mam pomysłów (poza nieśmiertelną "Historią Niemiec", która zresztą też nadmierną szczegółowością nie grzeszy...)
wie ktoś coś więcej?
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spi
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spi
Re: Wojna francusko - pruska
Kiedys natknąłem się na monografię bitwy pod Sedanem. Ale kto to wydał i kiedy - ni cholery nie pamietam.
A co nas u licha może obchodzić ta ich wojenka?
mnie na ten przykład obchodzi nawet bardzo... i to w dość konkretnych szczegółach - na przykład w kwestii odznaczeń.
poza tym - jest to jakaś odmiana od wszechobecnej drugiej wojny świat.
poza tym - jest to jakaś odmiana od wszechobecnej drugiej wojny świat.
Ano może co najmnie z dwóch powodów.
1. W wojnie tej wzięło udział tysiące Polaków - poddanych pruskich.
2. Rezultaty tej wojny miały bardzo znaczący wpływ na historię najnowszą.
1. W wojnie tej wzięło udział tysiące Polaków - poddanych pruskich.
2. Rezultaty tej wojny miały bardzo znaczący wpływ na historię najnowszą.
Hmm moze i te powody ladnie brzmia, ale imho jest to malo popularny temat, w zwiazku z czym raczej trudno oczekiwac istnienia dobrych opracowan w jezyku polskim dostepnych na stronach WWW. Moze dlatego wlazac w Googla uznalem, ze latwiej bedzie znalezc opracowania na stronach obcojezycznych.
- GreenHornet
zastanawia mnie, na ile w niemczech zachowała się dokumentacja wojskowa z tego okresu... i jeśli tak, to gdzie jej szukać...
Proponuję zajrzeć do bibliografii jakiejś historii niemiec, Francji czy innej powszechnej. szybko sprawdziłam, co przywoływał Żywczyński w swojej "Powszechnej", ale podana jest literatura francusko-,niemiecko- lun angielskojęzyczna. jak znam Niemców, ( Francuzów, Brytyjczyków ....) na pewno maja spora dokumentację z tego okresu. Ciekawie byłoby przepatrzyc bibliotekę w Poznaniu lub Toruniu, chyba, że ktos marzy o sesji wyjazdowej.